Gyros hús:
1kg sertés lapockát és kb. 70dkg kicsontozott csirke felsőcombot csíkokra vágok. A kétféle húst külön-külön kell elkészíteni, de a fűszerezés ugyanaz. A hagymát megdinsztelem olajon, hozzáöntöm husit, és kifehéredésig forgatom. Megszórom kb. fél csomag gyros fűszerkeverékkel, reszelek rá 3 gerezd fokhagymát, és szükség szerint sózom, borsozom. Még egy teáskanál pirospaprika is mehet rá.
Gyroshoz pita:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl langyos víz
1 tk cukor
3 tk só
2-3 ek olívaolaj, vagy sima olaj
A cukrot elkeverjük a langyos vízzel, és belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a sót.
Az élesztős vízhez keverjük az olívaolajat, a liszthez adjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva egy fél óra alatt duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 8 darab zsömlécskét készítünk belőle. 5-10 perc pihentetés után 12-15 cm átmérőjű lapos kerek formákat nyújtunk belőle, ruhával letakarjuk, 10 percet pihentetjük még, hogy kellően megkeljen.
Ezt követően előmelegített sütőben, 2-3 darab pitatésztát a rácsra téve 5-6 perc alatt megsütünk
De ha tepsibe rakjuk, úgy is megsül.
Szósz:
Egy nagy tejfölt elkeverünk bőven majonézzel, és egy gerezd fokhagymát is nyomunk bele, egy pici sóval ízesítjük. Én egy késhegynyi borsot is szoktam.
A csípős szószhoz ugyanebből a szószból teszek külön egy kicsit, vagy a felét, és teszek hozzá erős pistát, vagy csípős pirosaranyat, chilit akár.
Körítésnek zöldségek:
paradicsom, uborka, lilakáposzta, lilahagyma, zöldhagyma a kertből,
és paprika.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése