2012. február 19., vasárnap

Eperlekváros bukta




Hozzávalók (40 db)
60dkg liszt
2 e.k. cukor
3dl tej
1 élesztő fele
1 tojás
10 dkg puha vaj
1 e.k. olaj
pici só
1 ü. eperlekvár
porcukor

Először kimértem a hozzávalókat. A tejet langyosra melegítettem, felfuttattam benne az élesztőt. Összekevertem a hozzávalókat, és a párom, Csabi bedagasztotta nekem :), mert én nem bírtam. 
Egy órán keresztül kelesztettem, (ezalatt elmentünk Csabival korcsolyázni, mert befagyott a csónakázótó) :D
Amikor hazajöttünk megnéztem a tésztát, ami majdnem kifolyt a tálból, de most már tudom, h ennél nagyobb tálba kell tennem legközelebb. Minden esetre szépen megkelt. Elővettem a gyúródeszkámat, amit egyébként a nagyméretű vágódeszkámból neveztem ki, mert gyúródeszkát még nem szereztem be. Ráborítottam a tésztát. Ezután majdnem kétségbe estem, mert rájöttem, hogy nyújtófám sincs, de ezt is  megoldottam.  Hál' istennek a zuhanyfüggönyt tartó csőből volt egy felesleges darab, (ennek is megvan a mókás története) és azzal nyújtottam ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra. Kockákra daraboltam a tésztát egy éles késsel és mindegyiknek a közepére halmoztam egy-egy teáskanálnyi eperlekvárt. Felcsavartam a kis buktákat, olajba hempergettem és sorba belepakoltam a tepsibe. A tetejét tojással kellett volna megkenni, de én kihagytam valahogy,  na de majd legközelebb! 180°-on 35-40 percig sütöttem.  Porcukorral hintettem meg a tetejét. Jó étvágyat és sok sikert hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése