2012. január 5., csütörtök

Mexikói gombás palacsinta





Hozzávalók 6 főre:

Palacsintához:
5 tojás
30 dkg liszt
4 ek olvasztott vaj
0,7 l tej

Töltelékhez:

1 közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
3 nagy hámozott paradicsom
3 poblano csilipaprika, vagy vastag húsú zöldpaprika
500g friss csiperkegomba
2 ek olaj
só, bors
3 kk koriander

Fehérmártáshoz:

fél hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg vaj
1 ek liszt
0,5 l tej
1/4 l száraz fehérbor
1 mk őrölt kakukkfű
szerecsendió
reszelt sajt a tetejére


Elkészítés:

A lisztet, a tojást, a vajat és a sót habverővel csomómentesre keverjük, a tejjel hígítjuk. Egy-egy csepp olajon, vagy vajon kisütjük a palacsintákat.
A hagymát és a fokhagymát lereszeljük, a paradicsomot felkockázzuk, a csilipaprikát gázláng felett megpörköljük, amíg fekete nem lesz a héja, majd lekaparjuk és felkockázzuk a húsát. A gombát is felaprítjuk kis kockákra.
Olajat öntünk egy serpenyőbe, megfonnyasztjuk rajta a lereszelt hagymát és fokhagymát. A paradicsomot és a csilit is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután a gombát is hozzáadjuk és 20 percig pároljuk fedő alatt.
Elkészítjük a fehérmártást. Vajat olvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a hagymát és kicsit megfuttatjuk, majd lisztet szórunk bele, amit világos aranyszínűre pirítunk. Megmelegítjük a tejet, és folyamatosan kevergetve lassan hozzáadjuk a mártáshoz. A fehérbornak hagyjunk helyet a mártásban, ne legyen túl híg, majd kakukkfűvel és szerecsendióval fűszerezzük. Kb. 20 percig folyamatosan kevergetjük, majd egy sűrű szószt kapunk.
A palacsintákat megtöltjük a gombás töltelékkel, háromszögbe hajtjuk és tűzálló tálba fektetjük őket, majd leöntjük a mártással, végül reszelt sajtot szórunk a tetejére. Sütőben megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése