2012. április 30., hétfő

Teljeskiörlésű rozsos kenyér




Ezt a kenyér receptet Limara-nál láttam, de én nem kaptam tönkölylisztet, így rozslisztet vettem alapul. Az aszkorbinsav helyett pedig ecetet javasolt az anyum. Ajánlom ezt a receptet, de dagasztógépet kell használni! Az enyém kicsit sűrűbb lett, mert fakanállal dagasztottuk.

Hozzávalók:
3 dl langyos víz
2 t.k. só 
2 e.k. olivaolaj
1 k.k. ecet
30 dkg finom liszt
30 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
10 dkg búzacsírával dúsított vitaminliszt
10 dkg zabpehely
1 t.k. barna cukor
5 dkg élesztő

Elkészítés:
Kimértem a 3 féle lisztet. Én ilyen arányban osztottam el, de lehet ízlés szerint. A meleg, de nem forró vízben megfuttattam az élesztőt, majd hozzáadtam a liszthez a többi hozzávalóval együtt.
Megdagasztottam, majd átgyúrtam. 20 percig kelesztettem, majd újra átgyúrtam, és kicsit pihentettem még. Amikor megint megkelt, kinyújtottam, (legközelebb csak a kezemmel fogom) aztán megformáztam, amit szintén Limaránál láttam a "vekni formázása" címke alatt. Éles késsek bevágásokat ejtettem rajta. Sütőpapírt megkentem olajjal és jénai tálba tettem. Rá a kenyeret és hagytam kelni. Ezalatt bekapcsoltam a sütőt és hőlégkeveréses programon 200°-ra állítottam. Körülbelül 45 perc alatt kész is lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése